Pengelihatan yang tajam, terang dan penuh keyakinan.

Pengelihatan yang tepat dengan reka bentuk asfera

(Kanta Intraokular Asfera AcrySof IQ)

Jika pengelihatan anda tidak jelas dan kabur disebabkan katarak, anda juga mungkin mengalami keadaan yang dipanggil aberasi sfera. Aberasi sfera ialah kecacatan yang wujud secara semula jadi dalam mata – dan ia biasanya terdapat pada pesakit katarak seperti anda. Kecacatan ini boleh menjadi lebih ketara seiring dengan peningkatan usia dan menyebabkan beberapa isu pengelihatan – daripada kekaburan hinggalah kepada halo, bahkan juga kehilangan kontras (keupayaan untuk melihat objek yang garis bentuknya mungkin tidak jelas).

Walaupun kanta intraokular sfera biasa boleh merawat katarak, ia tidak dapat membetulkan aberasi sfera. Mujurlah kanta intraokular AcrySof IQ mempunyai reka bentuk asfera yang unik, jadi ia dapat menghilang-kan katarak dan membantu mengurangkan aberasi sfera – ini bermakna, kualiti imej menjadi lebih baik dan pengelihatan lebih terfokus.

Aberasi sfera menyebabkan sinar cahaya yang memasuki mata anda tertumpu pada titik fokus sebelum tiba di retina, mengakibatkan penurunan kualiti imej. Walaupun kanta intraokular sfera boleh menghilangkan katarak anda, ia tidak direka bentuk untuk mencegah aberasi sfera. (dapat di lihat dari gambar mata sebelah kiri)

Kanta intraokular AcrySof IQ menjajarkan sinar cahaya untuk membetulkan aberasi sfera, menghasilkan pengelihatan yang lebih jelas dan kualiti imej yang lebih baik selepas pembedahan katarak. (dapat di lihat dari gambar mata sebelah kiri)

mata

Oleh: Dr Andrew Lim Keat Eu

(Consultant Ophthamologist, Cataract & Vitreo-retinal Surgeon)

Informasi : Hubungi Perwakilan Island Hospital Penang 

No Telp/WA : 0811657299/ 081533318356/ 085296335566

email: islandpg@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s